de gezinsmissie de sleutel tot het hart van je gezin Als je als gezin op koers wilt blijven dan is je gezinsmissie de kompas family mission statement Happy Kids Happy Parents

Als je als gezin op koers wilt blijven dan is je gezinsmissie de kompas, deel 1

Print Friendly

Een gezinsmissie geeft weer wat jullie als gezin belangrijk vinden, hoe je wilt leven, wat je aan je kinderen wilt meegeven. De opvoeding is de vertaling en uitvoering van je gezinsmissie. De gezinsmissie zorgt voor een duidelijk doel, de weg daarna en helpt je om op koers te blijven.
Kun je het tegenovergestelde voorstellen?
Opvoeden zonder een duidelijk beeld in je hoofd, zonder richting en een duidelijk doel?

In deel 1 ontdek je wat een gezinsmissie is en waarom het zo belangrijk is voor het geluk en het succes van je kinderen.
In deel 2 ontdek je hoe eenvoudig, leuk en waardevol het is om je eigengezinsmissie te maken.

Alles wordt twee keer gecreëerd.
Een bekende uitspraak van Walt Disney is: Alles wordt 2 keer gecreëerd, 1 keer in je hoofd en 1 keer in het echt. Of het nu gaat om een tekenfilm, een raket of jouw gezinsmissie.
Veel ouders hebben voor zichzelf al wel in meer of mindere mate in hun hoofd wat ze kun kinderen willen meegeven. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog inziet dat het hebben van een gedragen gezinsmissie er voor zorgt dat je kinderen gelukkiger en succesvoller zijn, nu en in de toekomst.

Wat is een gezinsmissie?
Een missie, gezinsmissie, mission statement, family mission statement of hoe je het ook maar wilt noemen is een uiting waar jij persoonlijk of waar jouw gezin voor staat. Wat zijn voor jou of voor jouw gezin belangrijke waarden. Ik wil het vooral over de gezinsmissie hebben, al is deze natuurlijk niet los te zien van je persoonlijke missie. Je bent als ouder ook onderdeel van het gezin.
De gezinsmissie kan verschillende verschijningsvormen hebben, je kunt het gewoon opschrijven in woorden, zinnen of als poëzie. Je kunt er een mooie collage, moodboard of visionboard van maken. Er zijn zelfs mensen die er een lied van hebben gemaakt. Je kunt het op de koelkast hangen, er een mooi schilderij van maken of op een andere mooie en zichtbare plek ophangen.
Hierdoor is het onderdeel van de opvoeding, wordt je er regelmatig aan herinnerd en kan iedereen ook na de gezinsmissie wijzen om te zorgen dat jullie op de uitgezette koers blijven. Daarnaast helpt het om betere keuzes en beslissingen te maken. Met altijd de vraag past het bij jullie als gezin? Ja of Nee.
Nog belangrijker is dat iedereen een bijdrage heeft geleverd aan de gezinsmissie, dat iedereen zich kan vinden in gezinsmissie en dat iedereen ook probeert om er naar te leven.

Hoe kan een gezinsmissie er uit zien?
Ik denk dat het helpt om eerst wat voorbeelden te geven van mijn eigen situatie. Ik heb op vier niveaus een mission statements. In mijn geval zijn deze gekoppeld aan de vier belangrijkste rollen in mijn leven: ik als mezelf, ik als partner, ik als ouder, ik als ondernemer. Hieronder deel ik drie van de vier, de vierde mijn mission statement als partner is bij mij een combinatie van mijn persoonlijke en onze gezinsmissie.

Persoonlijk missie
De belangrijkste waarden voor mij zijn: positiviteit, rechtvaardigheid, liefde, vrijheid, groei.
Ik Conrad van Pruijssen heb, geef en creëer waarde(n)* in het leven van mezelf en anderen. Vanuit mijn creativiteit, positiviteit en rechtvaardigheid weet ik anderen te raken. De vrijgekomen liefde inspireert en helpt mij en anderen om duurzaam en in vrijheid te groeien naar een authentiekere versie van jezelf.
* naast dat ik waarde toevoeg vind ik het ook belangrijk om waarden als in deugden mee te nemen en uit te stralen (lees, voor te leven)

Gezinsmissie
De belangrijkste waarden in ons gezin zijn: balans, geloof in jezelf, respect, moed, rechtvaardigheid, speelsheid, zorg voor het milieu en “self-efficacy”.*
* er is geen goede / korte vertaling voor in het Nederlands zie wikipedia.
De missie van ons gezin is om een plaats te zijn waar we met speelsheid, geloof in jezelf en moed, leren om te doen wat nodig is om je dromen te realiseren. Waarbij we respect hebben voor elkaar en het milieu. Om zo een bijdrage te leveren aan een rechtvaardige, leefbare en duurzame wereld voor iedereen

Bedrijfsmissie
Het moderne gezin de hoeksteen 2.0 van de samenleving te laten worden, zijn en blijven. (Door kinderen een betekenisvolle opvoeding te geven die ervoor zorgt dat ze klaar zijn voor het leven en werken in de 21ste eeuw waar het gaat om verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en samenwerken.)

Wat maakt een missie nu een goede missie?
Een missie is heel persoonlijk, het heeft dus helemaal geen zin om (zo maar) een missie van iemand anders of een ander gezin over te nemen. Het moet namelijk over jouw gezin gaan. Het zijn zaken die jullie allemaal belangrijk vinden. Er zijn wel wat handvaten die helpen bij het opstellen / formuleren van een gezinsmissie.

Handvaten voor het maken van een gezinsmissie.
– Zorg dat het de waarden beschrijft die jullie als gezin belangrijk vinden.
– Zorg dat het aangeeft wat daarvan het resultaat is.
– Beschrijf de gezinsmissie als of het al zo is.
– Uit een gezinsmissie spreekt ook enige ambitie.
– De gezinsmissie hoeft niet te beschrijven hoe je iets doet.
– Probeer de gezinsmissie te beschrijven als een resultaat en niet als een proces.
– Het helpt als je persoonlijke missie, de missie van je partner en je gezinsmissie enigszins in lijn zijn met elkaar.

Zitten jullie op dezelfde bladzijde als ouders?
Een leuke oefening voor jou als ouder is om elkaar eens te bevragen over essentiële onderwerpen als het over opvoeden gaat. Kijk eens of jullie op één lijn zitten, op dezelfde bladzijde zitten of in een ander verhaal.
Vaak zul je merken dat er een groot verschil zit tussen welke aannames je doet en wat je zelf graag zou willen. Een gezinsmissie zorgt ervoor dat jullie precies weten waar jullie voor staan en gaan.

Een gezinsmissie is meer dan alleen een missie voor je gezin.
Weet dat een gezinsmissie niet zo maar een leuke zin is, zoals je deze vaak in bedrijven tegenkomt waar het reclamebureau er een mooie slogan van heeft gemaakt waar niemand zich (meer) in herkent, het bestaan vanaf weet of er überhaupt naar handelt.
Besef dat een gezinsmissie bedenken en formuleren tijd kost, en dat het misschien wel een paar versies kost om tot een goede gezinsmissie te komen waar iedereen zich in kan vinden.
Een gezinsmissie is dus niet iets wat je als ouder of ouders even maakt en dan meedeelt aan iedereen.

Drie goede redenen waarom een gezinsmissie zorgt voor happy kids, happy parents.
Helemaal als je één of meerdere van de onderstaande situaties op jou en jouw gezin van toepassing zijn.
1. Moderne ouders, zijn van de generatie “en / en”. Ze leggen de lat hoog, zowel op zakelijk als privé gebied. Dit doen ze niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun kinderen.
2. Moderne ouders zijn zelfbewust(er), ze hebben duidelijk een idee wat ze wel en niet willen als het over opvoeden gaat. Ze willen het vooral op hun eigen manier doen. Hun eigen manier zal vaak afwijken van die van hun ouders of de buren.
3. Moderne ouders zitten in een bijzonder turbulente fase, o.a. de overgang van kenniseconomie naar samenwerkingseconomie. Voor kinderen is het ook niet gemakkelijk er zijn veel afleidingen zoals gaming en internet, zaken waar ouders minder weet of minder invloed op hebben.

Hoeveel keer herkende jij jezelf in de drie bovenstaande situaties?

Het vraagt dus veel van ons , als moderne ouders:
– we moeten goed nadenken over hoe we alles organiseren;
– we moeten continue bepalen wat we niet en wel willen;
– en het is belangrijk dat het gezin een veilige thuisbasis is en blijft.

De gezinsmissie is onmisbaar, als geluk voor je kinderen belangrijk is.
Daarom is het misschien wel belangrijker dan ooit om bewust na te denken over je gezin en te bouwen aan je gezin als je wilt dat je kinderen echt klaar zijn om te leven en te werken in de 21ste eeuw en daar dan ook nog gelukkig en succesvol in worden.

De gezinsmissie is het plan, de route en het kompas.
Weet dan dat het belangrijk is om een plan te hebben. Het mooiste en beste plan is en blijft de gezinsmissie. De gezinsmissie bestaat al heel erg lang en gaat en komt steeds terug als de nood het hoogste is. De gezinsmissie is niet alleen een plan, een droom en een doel. De gezinsmissie is ook nog eens de routekaart, de feedback en de kompas.
Het zorgt er niet alleen voor dat je weet waar je heen gaat, het helpt ook om te bepalen of je nog op koers zit en om bij te sturen indien nodig.

Er zijn 3 fases als het gaat over de gezinsmissie.
Fase 1 gaat over het maken je gezinsmissie, hoe je dit precies doet, daar kom ik later nog op terug. Het onderhouden en bijstellen van de gezinsmissie is fase 2. De belangrijkste fase, is fase 3, het op dagelijkse basis leven van je gezinsmissie.

Fase 1: Het maken van je gezinsmissie.
Wat ik al eerder schreef het is niet zo maar iets wat je even maakt en dan ophangt. Het kost tijd en moeite om je gezinsmissie te maken. Als je (nu al) de waarde ervan kunt zien dan doe je dit graag en dan zul je ook van het proces genieten. De band met je partner en je kinderen wordt sterker, dieper en intenser. Je gaat merken dat het ook leuk is om er samen aan te werken. Misschien dat je het opstartproces wel gaat missen als je gezinsmissie er eenmaal is. Weet dan dat je er nog vaak mee bezig mag zijn tijdens fase 2 en fase 3.

Fase 2: Het onderhouden en bijstellen van gezinsmissie.
Als je gezinsmissie er eenmaal is dan is de kans groot dat je deze minimaal 2 keer per jaar zal evalueren en bijstellen. Daarnaast is het waardevol om elke week een gezinsmeeting / family meeting te hebben. Zorg dat dit vooral een gezellig samenkomen is van alle gezinsleden. Waarbij je terugkijkt hoe de afgelopen week is geweest, wat ging er goed, waar zijn jullie trots op en wat kan er beter.
Om daarna na te denken hoe de komende week eruit gaat zien. Wat jullie gaan doen om op koers te blijven of weer op koers te komen. Het succes wordt nog groter als je dit combineert met 1 op 1 tijd voor je gezin, zonder (moderne) afleiding maar gewoon met tijd voor elkaar. Tip: gezelschapsspelletjes doen het altijd goed.
Waarbij het natuurlijk van belang is dat iedereen naar elkaar luistert, iedereen is gelijk, je opereert vanuit gelijkwaardigheid.

Fase 3: Het leven van de gezinsmissie.
Dit is natuurlijk de belangrijkste fase van alle drie. Het gaat er vooral om wat je doet tussen de gezinsmeetings. Heb je voor jezelf het gevoel dat jij je leeft en je gedraagt naar de gezinsmissie. Zouden andere mensen, buitenstaanders kunnen herkennen wat jullie gezinsmissie is? En helpen jullie elkaar op een positieve, constructieve en liefdevolle manier als één van de gezinsleden tegenwind ervaart?

De gezinsmissie is geen garantie maar wel een goede verzekering voor een gelukkig en succesvol leven.
Want geloof me, het hebben van een gezinsmissie is geen garantie voor een probleemloos leven, waarbij alles vanzelf gaat en iedereen altijd gelukkig en succesvol is. Bij tegenwind ervaar je wel de kracht van de gezinsmissie. Het zorgt dat je veel gemakkelijker op koers blijft. Dat je veel beter weet wat belangrijk is in het leven en het helpt bij het maken van belangrijke keuzes en beslissingen.
Waardoor je als persoon en gezin emotioneel veel stabieler en sterker bent en weet hoe je effectief tegenslag kunt overwinnen, want tegenslag hebben we allemaal.
Het gaat er dus veel meer om hoe goed je met tegenslag kunt omgaan.
Toine Simons zegt, dat je er maar twee keuzes in het leven zijn: to shit or to shine. Shit krijgen we allemaal, dan kun je maar beter leren om te “Shinen” en daar gaat de gezinsmissie je bij helpen.

May the force be with you.
Zal ik nog afsluiten door te zeggen, dat je een gezinsmissie niet eenzijdig moet meedelen, dat haastige spoed zelden goed is en dat het niet hebben van je gezinsmissie ervoor zorgt dat je niet het maximale gelukkig en succes voor je kinderen kunt realiseren.
Nee, laat ik hier niet mee afsluiten.
Laat ik afsluiten met dat ik ieder kind een gezinsmissie gun omdat ik, net zoals duizenden andere ouders, heb ervaren hoe waardevol het is om te weten waar je heen gaat en hoe je er zeker in deze tijd gemakkelijker mee op koers kunt blijven. Met als belangrijkste resultaat niet alleen nu en later maar ook in de toekomst meer geluk en succes voor je kinderen.
En je weet, als je kinderen gelukkig zijn dan ben je als ouder ook gelukkig.

Zou je willen weten hoe je zelf een gezinsmissie maakt? Lees dan deel 2 van deze blog.

Ik ben heel erg benieuwd naar jou gezinsmissie en ik weet zeker dat het heel veel ouders zal helpen en inspireren. Zou je jullie gezinsmissie op facebook of onder deze blog willen achterlaten?