de gezinsmissie de sleutel tot het hart van je gezin Als je als gezin op koers wilt blijven dan is je gezinsmissie de kompas family mission statement Happy Kids Happy Parents

Als je als gezin op koers wilt blijven dan is je gezinsmissie de kompas, deel 2.

Print Friendly

Een gezinsmissie geeft weer wat jullie als gezin belangrijk vinden, hoe je wilt leven, wat je aan je kinderen wilt meegeven. De opvoeding is de vertaling en uitvoering van je gezinsmissie. De gezinsmissie zorgt voor een duidelijk doel, de weg daarna en helpt je om op koers te blijven.

Kun je het tegenovergestelde voorstellen?
Opvoeden zonder een duidelijk beeld in je hoofd, zonder richting en een duidelijk doel?

In deel 1 ontdek je wat een gezinsmissie is en waarom het zo belangrijk is voor het geluk en het succes van je kinderen.
In deel 2 ontdek je hoe eenvoudig, leuk en waardevol het is om je eigen gezinsmissie te maken.

Hoe maak je nu een goede gezinsmissie?
Er zijn drie stappen te onderkennen als je een gezinsmissie gaat maken te weten:
Stap 1: Het verkennen wat voor jouw gezin belangrijk is.
Stap 2: Het formuleren van de gezinsmissie.
Stap 3: Proefdraaien en definitief maken van de gezinsmissie.
Deze drie stappen zijn allemaal onderdeel van de eerder in blog deel 1  beschreven fase 1: Het maken van je gezinsmissie.

Stap 1: Het verkennen wat voor jullie of jouw gezin belangrijk is.
Je kunt hier al mee beginnen als jullie nog samen zijn, zonder kinderen. Onderzoek dan eerst eens voor ieder apart wat belangrijk is, wat jullie eigen waarden zijn. Heel vaak kom je allebei uit een ander gezin en is het belangrijk dit te herkennen en te erkennen. Om vanuit daar een gezamenlijke start te maken, iets wat vaak wordt overgeslagen. De verschillende achtergronden komen dan pas naar voren als jullie in zwaar weer zitten. In de huidige maatschappij wordt er dan vaak voor de gemakkelijkste weg gekozen, scheiden. Tenminste dat denken heel veel ouders en voor kinderen is het helemaal geen gemakkelijke weg. Zowel ouders maar helemaal kinderen zijn jaren bezig om “echt te scheiden”. Weet dat dit heel vaak voorkomen had kunnen worden als je aan begin samen een gezamenlijke start had gemaakt met jullie gezin, de gezinsmissie kan daar heel goed bij helpen.
Gelukkig is het nooit te laat om te beginnen. 😉

Neem de tijd voor deze fase, zeker als je al kinderen hebt. Kies momenten uit dat de meeste of iedereen lekker in hun vel zit. Waardoor het ook als luchtig, leuk en gezellig wordt gezien, het werken aan de gezinsmissie.
Als je kinderen nog jong zijn tot 5 à 6 jaar, zal je waarschijnlijk als ouders veel zelf doen. Als je kinderen 5 jaar of ouder zijn dan kunnen ze al heel goed een bijdrage leveren aan de gezinsmissie, is het niet met woorden dan wel met kleuren en / of tekeningen van hoe zij, jullie en het gezin zien.
Vanaf 7 à 8 jaar zijn je kinderen echt in staat om ook inhoudelijk mee te denken. De eerste 7 à 8 jaren zijn je kinderen vooral bezig om naar jou als ouder te kijken en in de 2e fase van opgroeien (7 tot 13 jaar) gaan ze veel meer toetsen of wat ze hebben gezien, ervaren en ontdekt ook echt zo is. Tijdens deze levensfase en helemaal als je kinderen in de 3e fase (13 tot 21 jaar) van het opgroeien zitten kan het wel eens nodig zijn om eerst één op één gesprekken te hebben om te ontdekken wat iedereen belangrijk vindt. Neem hier dan de tijd voor, ga niet te rigide te werk, luister naar ze en stel vragen.

Voorbeelden van vragen kunnen zijn:
In wat voor soort gezin wil je graag leven?
In wat voor soort gezin wil je je vrienden uitnodigen?
Waar schaam jij je voor in ons gezin?
Wat zorgt er voor dat jij je in ons gezin veilig voelt?
Waarom wil je graag thuis komen of zijn?
Wat trekt je aan in ons als ouders waardoor je bereid bent om naar ons te luisteren en / of openstaat voor onze mening?
Wat denk je dat wij je willen meegeven?

Zorg dat iedereen zijn steentje heeft kunnen bijdragen misschien eerst één op één en later, samen als gezin. Stel dus vooral vragen, luister, vat samen, pak dingen niet persoonlijk op en doe het oordeelloos. Je hoeft in deze stap niets op te lossen, het helpt je hooguit om in de toekomst iets te voorkomen.

Stap 2: Het formuleren van je gezinsmissie.
Nu je hebt ontdekt wat iedereen belangrijk vindt en wat jullie samen belangrijk vinden, wat jullie als ouders willen meegeven. Is het goed om het eens terug te brengen naar bepaalde waarden (zie aparte link naar de bijlage met kaartjes om het gezinsmissie spel te spelen).
Het is het goed om zaken eens op papier te zetten of op een andere manier vast te leggen. Hoe digitaal onze maatschappij ook is, zodra dat we zaken gaan opschrijven, gaan vastleggen lijken sommige dingen ineens een andere lading te krijgen of lijkt het ineens serieuzer / belangrijker te worden of gaan we ineens verschillen zien of weerstand voelen.
Weet dat dit goed is, dat dit bij het proces hoort. Het is belangrijk om juist in deze fase goed naar elkaar te (blijven) luisteren, iedereen zijn vragen te laten stellen of zaken uit te leggen en lief voor elkaar te zijn. Door in gesprek te gaan en te blijven leer je wat iedereen onder bepaalde zaken verstaat.
Neem nu een mooie waarde als “respect”. Voor iedereen kan dit net iets anders zijn. Wat doe je of hoe gedraag jij je als iemand je bedondert of je wordt aangetast in je rechtvaardigheidsgevoel, hoe zie je “respect” dan?
Het helpt ook om naast de gezinsmissie of de gezinswaarden wat meer tekst uitleg vast te leggen wat iedereen verstaat onder specifieke waarden zodat je daar later in fase 2 en fase 3 rekening mee kunt houden. Deze stap is dus geslaagd als het voor iedereen goed voelt, als iedereen er achter kan staan en als iedereen bereidt is om er naar (te proberen) te leven, nogmaals het is geen garantie voor een gelukkig en succesvol leven, wel een verzekering.

Stap 3: Proefdraaien en definitief maken van je gezinsmissie.
Gefeliciteerd, je bent al op meer dan 80% van het realiseren van jullie gezinsmissie. In deze fase gaat het alleen nog maar om, om de puntjes op de ii te zetten. Je hebt nu je gezinsmissie geformuleerd, nu is het tijd om deze eens een paar weken of misschien wel een paar maanden te gaan leven. Gewoon ervaren wat het met je doet, of het is wat je in gedachte had en of het nog steeds past.
Dit is ook een mooie stap om alvast proef te draaien met gezinsmeetings die jullie regelmatig gaan houden (wekelijks blijkt het beste te werken). Tijdens jullie gezinsmeetings kun je dan naast gezellig samen zijn en veel plezier ook de gezinsmissie evalueren en indien nodig aanpassen. In het ene gezin heb je na twee weken al de goede gezinsmissie gevonden in andere gezinnen duurt het misschien twee maanden. Weet dat het allebei goed is, of het nu weken of maanden duurt, de gezinsmissie maak je voor de rest van je leven.

Tijd voor een feestje.
Als je samen of met het hele gezin de drie stappen hebt doorlopen is het tijd voor een feestje, helemaal als je dit nog niet had gedaan tijdens de drie stappen. Bedank elkaar en jezelf voor de moeite, de inzet en de mooie gesprekken die hebben geleid tot jullie mooie gezinsmissie.
Het feestje is een mooie gelegenheid om de gezinsmissie op een creatieve wijze vast te leggen. Misschien op een groot bord, een foto, een poster of een schilderij, ik zou zeggen leef je uit en ben creatief. En ook hier geldt weer alles is goed, het is tenslotte geen wedstrijd.

Hoe nu verder met de gezinsmissie?
Zoals ik al eerder heb beschreven ga je nu de volgende fase in. In fase 2, het bijstellen en onderhouden en in fase 3 het leven van jullie gezinsmissie. Waarbij de wekelijkse gezinsmeetings de uitgelezen mogelijkheid zijn om “quality time” met elkaar door te brengen. Om te kijken wat er goed ging en wat er nog beter kan.
Je gebruikt deze gezinsmeetings dus ook om te kijken of je nog op koers bent of dat er misschien bijgestuurd moet worden. Mocht dat laatste het geval zijn, doe dit dan samen, zoek samen naar oplossingen en help elkaar op een positieve, constructieve en liefdevolle wijze om weer terug op koers te komen. Zodat je meteen een aantal van je gezinswaarden kunt oefenen in een veilige omgeving waar je fout mag maken en kunt leren van je fouten.

Doordat je regelmatig deze gezinsmeetings hebt weet je ook veel beter wat er bij iedereen speelt. Waardoor het voorkomen van “problemen” veel gemakkelijker wordt. Of omdat ze niet ontstaan of omdat ze nog zo klein zijn, dat het geen problemen zijn. De “problemen” kun je dan simpel, snel en eenvoudig oplossen.
Lees ook mijn blog over de “Emotieballon”, de gezinsmissie helpt dus ook om te zorgen dat de emotionele ballon van jouw kinderen niet klapt omdat deze tijdig wordt geleegd.

De gezinsmissie voor gevorderden 😉
Als je al het bovenstaande doet, dan ben ik er van overtuigd dat jouw gezin, vele malen gelukkiger is dan zonder gezinsmissie. Dat je al veel bewuster bezig bent met je gezin en het bouwen aan de toekomst van je kinderen en jezelf.
Ik ga over het vervolg niet heel erg uitweiden. De meeste gezinnen maken op een natuurlijke wijze deze stap naar het volgende niveau.
Om je toch een idee te geven van deze stap, het volgende.
Naast je gezinsmissie en de verdieping die je al had gemaakt over de specifieke uitleg van bepaalde waarden ga je in het vervolg ook onderzoeken wat voor gedragingen bij jullie gezinsmissie horen.
Wat doen jullie, wat zien anderen als het gaat over het leven, voorleven en doorleven van jullie gezinsmissie?

Het resultaat van je gezinsmissie over 20 jaar.
Stel je voor dat jouw kinderen, waarschijnlijk is het niet meer nodig, helemaal niet als jouw kind en zijn / haar toekomstige partner beide uit een gezin komen waar er geleefd werd met een gezinsmissie, over 20 jaar delen nemen aan mijn trainingen.
Wat hoop je dan dat ze nog van jouw gezin, jullie opvoeding herinneren.
Geloof me de kans dat ze gaan praten over materiele zaken is erg klein, het zal waarschijnlijk veel meer gaan over hoe ze de opvoeding hebben ervaren, wat ze hebben meegekregen, de fijne tijd die ze hebben ervaren, de dingen die jij hebt gedaan voor ze of met ze, laten dit nu allemaal dingen zijn die te maken hebben met de gezinsmissie.
Laat deze gedachte je helpen om nu al aan deze herinneringen te gaan bouwen door te beginnen met jullie gezinsmissie.

May the force be with you.
Zal ik nog afsluiten door te zeggen, dat je een gezinsmissie niet eenzijdig moet meedelen, dat haastige spoed zelden goed is en dat het niet hebben van je gezinsmissie ervoor zorgt dat je niet het maximale gelukkig en succes voor je kinderen kunt realiseren.
Nee, laat ik hier niet mee afsluiten.
Laat ik afsluiten met dat ik ieder kind een gezinsmissie gun omdat ik, net zoals duizenden andere ouders, heb ervaren hoe waardevol het is om te weten waar je heen gaat en hoe je er zeker in deze tijd gemakkelijker mee op koers kunt blijven. Met als belangrijkste resultaat niet alleen nu en later maar ook in de toekomst meer geluk en succes voor je kinderen.
En je weet, als je kinderen gelukkig zijn dan ben je als ouder ook gelukkig.

Ik ben heel erg benieuwd naar jou gezinsmissie en ik weet zeker dat het heel veel ouders zal helpen en inspireren. Zou je jullie gezinsmissie op facebook of onder deze blog willen achterlaten?