Afbeelding - Handen Hart Ouderschapscursus Ouderschapsbelofte Happy Kids Happy Parents HKHP - Conrad

Zwanger? Laat ouders eerst op ouderschapscursus gaan!

Print Friendly

Bezint eer ge begint, is al een heel oud spreekwoord en deze week weer actueler dan ooit. Het blijkt dat veel ouders het ouderschap onderschatten. Zolang je kinderen nog niet zoals het huisdieren op marktplaats kan verkopen lijkt het mij heel verstandig om goed na te denken over het krijgen van kinderen. Het gaat mij te ver om, zoals nu wordt voorgesteld een verplichte ouderschapscursus te volgen of om naast je trouwbelofte ook een ouderschapsbelofte af te leggen. En dan niet omdat ik denk dat het niet nodig is, mijn praktijk laat heel duidelijk zien dat het zeker wel nodig is. Ik heb alleen veel moeite met het verplichtte karakter ervan. Zodra je mensen iets verplicht ga ze het natuurlijk doen, maar niet omdat ze willen maar omdat ze moeten. En als je moet dan is de kans groot dat je de kantjes eraf loopt en gaat het dus zijn doel voor bij.

Ik denk dat het veel meer helpt om voorlichting te geven, het gesprek aan te gaan en te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn als je niet goed nadenkt over de opvoeding.

Zorgt het nemen van kinderen voor een betere relatie?

Je gelooft het niet maar hoe vaak het nog gebeurd dat mensen een slechte relatie hebben en dan besluiten om (nog) een kind te nemen. Ik weet niet wat ze dan denken maar er zijn mensen bij die geloven dat het daardoor in de relatie ook beter gaan. Voor deze mensen is voorlichting heel erg belangrijk.

Wat komt er kijken bij het ouderschap, bij het krijgen van kinderen.

Kinderen gedijen het beste in een liefdevolle, rustige en stabiele omgeving. Het is belangrijk dat de ouders het goed met elkaar kunnen vinden, dat ouders op een liefdevolle wijze met elkaar omgaan. Dat betekent niet dat ze nooit geen woorden of ruzie mogen hebben. Het is belangrijk dat je met elkaar kunt praten dat je een meningsverschil of conflict met een goed gesprek kunt oplossen zonder dat je elkaar mentaal of fysiek pijn doet. Simpel gezegd op praten zonder schelden, vloeken en schreeuwen, het brengt zoveel spanning en negatieve energie met zich mee. Dit is al slecht voor volwassen laat staan als je hier kinderen aan bloot stelt.
Als je al teveel ruzie hebt zonder kinderen, geloof me dan gaat het alleen maar meer worden als je wel kinderen hebt. Niet omdat kinderen hier verantwoordelijk zijn maar als ouders krijg je er een aantal verantwoordelijkheden bij en zijn er veel zaken waar je samen een mening over moet vormen. Als je dan nog teveel met jezelf bezig bent, of nog erger in de knoop zit dan kun je er nooit 100% onbaatzuchtig voor je kinderen zijn.

Hoe vaak komt gebeurd het dat een relatie in een crisis komt.

Van alle jonge stellen krijgt 83 procent te maken met een relatiecrisis na de komst van een eerste baby. De verwachting is dat bijna de helft van alle toekomstige ouders gaat scheiden. En steeds vaker gaan paren uit elkaar voordat de kinderen vier jaar zijn. Elk jaar maken zo’n 70.000 kinderen een relatiebreuk van hun ouders mee.
Weet dat ik alle volwassen een gelukkig leven gun maar dat ik er primair voor de kinderen ben. Zij kunnen zichzelf niet redden en zijn 100% afhankelijk van de ouders, zij hebben niet alleen recht op onderdak en eten maar nog veel meer op 100% onvoorwaardelijke liefde. Kinderen moeten erop kunnen vertrouwen dat jij als ouder er altijd voor ze bent in als ze lief zijn en nog meer als ze je nodig hebben.

Kinderen maken een goede relatie beter maar kinderen maken een slechte relatie niet goed.

Waar wordt de meeste tijd qua voorbereiding in gestoken in materiele of emotionele zaken.

Een goed bed en een buggy zijn het gemakkelijkste deel van de voorbereiding, dat terwijl de emotionele voorbereiding veel belangrijk is. Ik vind het verbazingwekkend om te zien hoeveel tijd ouders besteden aan de materiële voorbereiding en hoe weinig ze besteden aan de emotionele voorbereiding.
Het maken van kinderen, als het je gegund is, gebeurd in vijf minuten. Ik hoop als je eenmaal het besluit hebt genomen dat kinderen in je leven een verrijking zijn dat je hierover met elkaar in gesprek gaat.
Ik zeg altijd: praten over ouderschap en opvoeden hoeft geen pijn te doen, maak het leuk en gezellig. Ga samen een heerlijk weekendje weg, zodat je lekker veel tijd met elkaar kunt doorbrengen.

Wat is belangrijk om over te praten als het over opvoeden en ouderschap gaat?

Het begint met praten over wat je belangrijk vindt in het leven, als persoon. Wat vond je fijn in je eigen opvoeding en wil je doorgeven. Waar was je minder blij mee in je eigen opvoeding en zou je graag anders willen doen in je eigen omgeving. Als je dit eenmaal voor jezelf weet ga dan eens kijken hoe jullie hier samen overdenken. Iets waar ik heel erg in geloof is het maken van een gezinsmissie, wil je hier meer over weten lees dan mijn drieluik over gezinsmissies.
Praat over wat je denkt dat er gaat veranderen en wat dit met jou gaat doen. En nee natuurlijk kun je dit weten, het is lastig te voorspellen maar je kan er alvast wel eens over nadenken. Wat voor invloed heeft het op je persoonlijke leven, je persoonlijke behoefte. Wat wil je nog wel blijven doen en wat zou je opgeven als het nodig is.
Daarnaast is het belangrijk om na te denken wat voor (extra) taken er straks zijn. Wie gaat deze doen, ben je daar al op voorbereid. Praat eens met andere ouders om een goed beeld te krijgen wat er allemaal bij komt kijken.
Daarnaast is het natuurlijk goed om je voor te bereiden op de zwangerschap, de aanloop naar de bevalling en de bevalling zelf. Wat willen jullie, wat is hiervoor nodig, wat wil je nog weten of leren voor het zover is. Wat kan er tegenzitten na de bevalling. Hoe zorg je ervoor dat je na de bevalling op de roze wolk kan blijven zitten en dat jullie met zo min als mogelijk stress de nieuwe levensfase van kersverse ouders in kunnen gaan.

Is een ouderschapsbelofte de oplossing? Nee en Ja!

De Ouderschapsbelofte is bedacht door de Belgische hoogleraar pedagogische wetenschappen Hans van Crombrugge. Tot nu heeft één echtpaar zo’n gelofte afgelegd ten overstaan van een lokaal bestuurder en twee getuigen, de strekking is als volgt:
“Ze beloven kortgezegd een liefdevol gezin, actieve zorg en aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling die bij het kind past. Belangrijkste belofte is misschien wel om het kind niet te confronteren met ruzie en geweld, ook niet als ze het als ouders zwaar hebben.”
In Nederland proberen we het iets minder formeel te maken met de volgende belofte, met vijf punten die de ouders aan hun kind beloven.
1. Wij beloven dat je in een liefdevol gezin opgroeit, en besteden aandacht aan jou, onze relatie en de sfeer in huis.
2. We zetten ons actief in voor jouw opvoeding. Begeleiding en zorg voor jou staat voorop.
3. We houden rekening met je ontwikkeling en talenten. We zorgen voor een school en hobby’s die bij jou passen.
4. We zullen geen geweld gebruiken en je niet betrekken in conflicten en erop toezien dat anderen dat ook niet doen.
5. We blijven allebei betrokken bij jouw leven en geven elkaar als ouder daarin de ruimte, ook als we gaan scheiden.
Als mij gevraagd wordt is een ouderschapsbelofte de oplossing, dan zeg ik?
Nee, als het wordt opgelegd door de overheid.
Ja, als ouders hier bewust zelf voor kiezen, sterker nog ik ga deze belofte opnemen in mijn trainingsmateriaal.

Roze Wolk Traject.

Waarom investeer je als ouders in de opvoeding van je kind, omdat je kind het verdient, het is zijn geboorterecht om de beste, liefste en meeste zorgvolle ouder te krijgen die er bestaan. Amerikaans onderzoek laat zien dat voorlichting en begeleiding positief werken tegen stress in de relatie. Wij willen hier graag bij helpen. Daarom heb ik samen met een aantal andere ondernemers de handen ineengeslagen. We hebben een mooi ouderschapstraject gemaakt met daarin een groot aantal ouderschapscursussen. Het traject begint bij het nadenken over het krijgen van kinderen en de gezinsmissie. We besteden ook aandacht aan zaken als zwangerschap en bevallen. Maar ook aan de zaken die daarna komen zoals borstvoeding en kindermassage. Om daarna verder te gaan met opvoeden en ouderschap om richting te geven aan de opvoeding. Het mooie van dit traject is dat we allemaal dezelfde uitgangspunten hebben, onvoorwaardelijke liefde.

Bijsluiter als het gaat over het vervullen van de kinderwens.

Weet dat ik je niet bang wil maken voor het ouderschap. Als je eenmaal weet dat je kinderen wil, als je er beide bewust voor hebt gekozen en als je er uit gebreid over hebt gesproken hoe kinderen je leven kunnen verrijken. Dan denk ik, nee dan weet ik zeker dat er niets mooier is dan het krijgen van kinderen, het opvoeden van je kinderen en de verwondering die je het als ze groter en groter worden.
Ik wil je vooral waarschuwen uit naam van alle geboren en ongeboren kinderen dat zij ouders verdienen die er voor hen zijn. Weet dat je een aantal zaken zult moeten laten, dat een aantal zaken zoals tijd voor jezelf en sex zullen veranderen. Weet dat je verhouding met mensen om je heen en dan niet alleen met je partner maar ook met je eigen ouders en je vrienden compleet verandert.
Gelukkig krijg je er een heleboel andere mooie dingen voor terug.

Wil jij ook proactief aan de slag met het opvoeden van je kinderen neem dan eens een kijk bij mijn training “Ouder zijn is Geweldig”.