Straffen of buitensluiten is als een rode kaart krijgen. Hoe voel jij je dan. Hoe voelt jouw kind zich als je straft of buitensluit?

Wordt jij graag gestraft of buitengesloten? Waarom dan wel je kind straffen?

Print Friendly

Betekenisvol Opvoeden gaat heel veel over jou als ouder, ben het rolmodel voor je kinderen. Leef voor wat je in hen wil terugzien. Wil je dat jouw kinderen elkaar niet straffen en buitensluiten doe dat dan zelf ook niet.

Maar straffen en buitensluiten werkt zo goed.

Ik ga hier niet ontkennen dat straffen en buiten sluiten niet werken. Sterker nog ze werken heel erg goed en helemaal op de korte termijn, de lange termijn dat is een heel ander verhaal. Buitensluiten is ook bekend onder namen als time-out, strafstoeltje, naughty stairs, het terugtrekken van liefde en love-withdrawal. Het gaat niet om de naam maar om wat het met de relatie tussen jou en het kind doet.

Waarom is een kind stout of ondeugend.

Misschien zie je het nog niet zo, maat het volgende gebeurt. Op het moment dat jouw kind je het hardste nodig heeft en jij er “voor zijn gevoel” niet bent, wil hij jouw aandacht.
Wanneer krijgen de meeste kinderen gegarandeerd aandacht, als ze iets normaals doen of als ze iets doen wat gevaarlijk, stout of verboden is? Inderdaad!
En dat is dus hun enige mogelijkheid om jouw aandacht te krijgen. Ze roepen eigenlijk heel hard om hulp op een kindermanier.

Wat doe jij dan op zo’n moment?

Ga je voor (jouw) rust en ga je straffen en / of buitensluiten. Waardoor je niet meer ziet wat jouw zoon of dochter probeert duidelijk te maken, welke verlangen of behoefte ze hebben. Waardoor ze aan de buitenkant misschien lief en aardig lijken maar van binnen boos zijn en zich afgewezen voelen.
Ze krijgen namelijk de boodschap als je niet lief bent dan ben ik er niet voor jou of als jij echt problemen hebt dan moet je het zelf uitzoeken. Heb je er zo wel eens naar gekeken of over nagedacht?
Of ben jij zelf emotioneel stabiel genoeg, heb jij geen tijdsstress en kun je in het moment blijven om alleen maar even tot 5 te tellen om te kijken of er iets met je kind aan de hand is. Welk verlangen of behoefte er speelt en of en hoe je misschien wel heel simpel invulling hieraan kunt geven.

Ja maar hier heb ik geen tijd voor …

Waarschijnlijk kost optie 2 het geven van onvoorwaardelijke liefde veel minder tijd dan optie 1 straffen en buitensluiten, zeker als je optie 2 het er zijn voor je kind, kijken wat er echt speelt, de gevoelens van je kind erkennen vaker gaat toepassen.
Heel veel vaak heeft je kind niet meer nodig dan even gezien worden, een knuffel en 30 seconde vertellen wat ineens spontaan in haar op kwam en wat ze echt met jou moet delen, omdat jij voor haar belangrijk, veilig en vertrouwd bent.

Het gevaar van optie 1 straffen en buitensluiten,

is dat jij dat soort belangrijke momenten mist. Dat je niet of veel minder weet wat er in je kind omgaat. Welke belangrijke of onbelangrijke zaken ze met jou willen delen.
Waarvoor zijn ze bang, welke “gevaren” zien ze, wat houdt hen bezig. Als je hier de tijd voor neemt en naar luistert dan ga je veel problemen in de toekomst voorkomen.
De normale en leuke dingen die hoor je altijd wel.
Maar de zaken die echt belangrijk zijn voor je zoon of dochter die hoor je alleen maar als je er echt bent voor ze, als je tijd voor ze neemt als jij laat zien dat je onvoorwaardelijk van ze houdt ongeacht hoe ze zich gedragen lief of stout. En ik denk dat ze je het meeste nodig hebben als ze “stout” zijn (=lees het hardste roepen om jouw liefde, de warmte van je hart).

Als ik nu nog een keer de vraag stel:

Wordt jij graag gestraft of buitengesloten? Als je antwoord dan (nog steeds) Nee is. Wat is dan het antwoord op de volgende vraag.
Hoe ga jij met deze kennis, vanaf vandaag om met straffen en buitensluiten als het gaat over het opvoeden van jouw kinderen?

Laat hieronder een reactie achter hoe dat jij er overdenkt.

Wil je weten hoe het anders kan? Neem dan gratis deel aan mijn online cursus.