ruzie maken, ruzie voorkomen, ruzie oplossen

Ruzie tussen broers en zussen, hoe los ik het op? Deel 2 betekenisvol oplossen.

Print Friendly

Kinderen hebben vaak ruzie en dat is helemaal prima zeker als je ze leert hoe ze het beste ruzie kunnen maken. Wat nog veel gemakkelijker is, is ruzie voorkomen. Ik schrijf graag over echte vragen en problemen, zo dus ook deze keer. Lees verder en laat deze blog op je in werken en je krijgt antwoord op beide vragen.

Dit is deel 2 van de blog: “Ruzies tussen broers en zussen hoe los ik het op?”. Deel 1 vertelt hoe je ruzies kunt voorkomen, in deel 2 ontdek je hoe je ruzies oplost en dat kan wel eens anders zijn dan je vooraf zou kunnen bedenken.

In deel 1 ben ik geëindigd met de onderstaande verkennende vragen om ruzies tussen broers en zussen op te lossen.

Verkennende vragen
1. Wanneer gaat je dochter ruzie maken met je zoon? (Behoefte en Emotie)
2. Zou je kunnen vertellen wanneer ze minimaal ruzie maken? (1 op 1 tijd)
3. Wil je eens nadenken over hoe het er in jouw opvoeding aan toeging? (patroon)
4. Hoe kan je de behoefte van je dochter invullen (time management)
5. Wat zijn de voordelen als de emotieballon niet klapt (betekenisvol opvoeden)

De emotieballon zit vol met behoeften van je kind. (1)
Al pratende kwam ze er zelf achter dat het vooral gebeurde als haar dochter haar nodig had. Als het een spannende tijd was, als er iets op school speelde of als ze wat onzeker was. Het is daarom goed om continue in verbinding te zijn met je kinderen. Zodat je niet wacht totdat de ballon vol met emoties klapt, lees als ze gaan ruziemaken.

1 op 1 tijd met je kinderen is een geweldige opvoedstrategie. (2)
Zelf gaf ze aan dat ze soms als het echt niet meer ging even samen iets met haar dochter ging doen, gewoon even lekker moeder – dochter dingen.
Het frappante is dat zij en de meeste ouders al wel weten wat er gedaan moet worden maar dat het nog niet altijd lukt om dit te doen.

We lijken als ouders meer op onze vader of moeder dan we zouden willen. (3)
De meeste ouders die ik ken zeggen: ik wil dat mijn kinderen een (nog) betere opvoeding krijgen dan ik. Dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk, je ouders hebben het beste gegeven van wat zij konden, en soms is dat misschien (voor jou) niet goed genoeg. Ze hebben minimaal één ding perfect gedaan en dat is jou gemaakt ;-).
Er kwamen wat zaken naar boven die meer met haar opvoeding te maken hadden dan met die van haar dochter. Gelukkig had ze deze dingen al erkent en geaccepteerd. Vaak is hier nog wel wat werk te doen, tijdens zo’n gesprek lukt dat niet, tijdens mijn programma’s nemen we hier wel de tijd voor. Weet dat vergeven iets anders is dan vergeten, je kunt het verleden nier meer veranderen maar er wel anders mee omgaan.

Het meest gebruikte excuus om niet betekenisvol op te voeden is, ik heb geen tijd. (4)
Waarschijnlijk dat je helemaal gelijk hebt en heb je ook geen extra tijd, ik kan helaas ook niet meer uren in een dag stoppen. Ze kwam er al wel snel achter dat het ook met keuzes te maken had. Zijn alle dingen die ik nu doe wel zo belangrijk, of belangrijker dan opvoeden en 1 of 1 tijd doorbrengen met mijn dochter.
Gelukkig zijn er ook nog andere oplossingen, waarbij je misschien helemaal niet hoeft te kiezen. Weet dat je deze creatieve oplossingen alleen kunt bedenken als er rust is in je hoofd, dat is iets waar ik je graag bij help.
Er bleken voldoende momenten te zijn waarbij ze samen wat klusjes in huis konden doen die toch gedaan moeten worden. Als je deze dan exclusief en samen doet heb je mooie 1 op 1 tijd.

Even iets persoonlijks over mezelf en 1 op 1 tijd.
Volgens mij is de uitvinding van de vaatwasser de doodsteek geweest voor een goede opvoeding. 😉 Vroeger, gebruikte mijn moeder, afwassen als 1 op 1 tijd. We konden dan samen een beetje kletsen, eerst over koetjes en kalfjes, dan was het even stil en dan kwamen de gesprekken waarin ik echt vertelde wat er speelde, waar ik mee zat of wat ik moeilijk vond.

Voordelen van 1 op 1 tijd doorbrengen met je kinderen als opvoedstrategie. (5)
Naast dat de zaken die gewoon gedaan moeten worden ook gebeuren, hooguit iets langzamer, zijn er nog meer voordelen. Je kind leert veel dingen die later van belang zijn, op een handige, leuke en waardevolle manier. Je kinderen voelen zich competent omdat ze allerlei klusjes mogen doen waarvan je zegt dat ze er eigenlijk nog net iets te klein voor zijn ;-).
En echt het allerbelangrijkste, tijdens de 1 op 1 tijd hoor je wat er echt speelt bij je kinderen. Waardoor je weet wat er gaat komen en kun je daar al op inspelen. Waardoor je veel zaken kunt voorkomen en slim kunt inzetten om ze te helpen hiermee om te gaan. Je rol als ouder is namelijk meer gids en mentor dan oplosser en opvoeder.

Zorg ervoor dat de ballon met emoties niet klapt, zorg ervoor dat de emotieballon tijdig weer leeg loopt, geloof me daar wordt iedereen gelukkiger van en voorkom je heel veel problemen door.

Betekenisvol opvoeden is dus vooral luisteren en ruimte geven in plaats van gehoorzamen en “de kop indrukken”.
Ja natuurlijk is het handig om als je kinderen ruzie maken ze gewoon te straffen en het werkt, zeker voor de korte termijn. En incidenteel is het misschien nog helemaal niet zo erg.
Als het structureel wordt en ze krijgen geen ruimte om zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen dan kan je dat later wel eens duur komen te staan. Als de opvoeding als autoritaire te bestempelen is. Waarbij er dus een duidelijke “machtsverhouding” is tussen ouder en kind, en waarbij degene die de macht heeft ervoor zorgt dat de ander, je kinderen, zonder na te denken moeten gehoorzamen.
Denk dan eens na over het volgende!
Stel je dochter of zoon is wat ouder, zeg in de pubertijd. Ze heeft een vriendengroep waar er iemand duidelijk de leider is. Een autoritaire leider die zijn macht gebruikt om jouw kinderen iets te laten doen. Dingen zoals roken, drinken, drugs gebruiken of iets stelen.
Wat zou je dan het liefste willen?
Dat ze net zoals bij jou, “blind” gehoorzaamt omdat ze niet heeft geleerd om na te denken of dat ze zelf nadenkt en keuzes maakt omdat jij daarvoor ruimte ga in de opvoeding.
Ik zeg hiermee niet dat ze het als nog niet doet, alhoewel dat de kans vele malen kleiner is. Als ze het dan doet, dan is het een bewuste keuze, is het om iets te ontdekken of te leren, niet omdat ze het “moet”.
Vertrouw er dan op dat ze juiste keuze maakt, ze zal zeker terugdenken aan alles wat jij haar hebt meegegeven en geleerd.

En dit is nu precies waar betekenisvol opvoeden voor staat. In het hier en nu je kinderen de wereld laten ontdekken en ervaren op zo’n manier dat je meer gids en mentor bent dan opvoeder en oplosser. Waarbij je opvoedwijsheden en opvoedstrategieën gebruikt die bijdragen aan jouw lange termijn (opvoed)doelen: zorgen dat je kinderen opgroeien tot verantwoordelijke, zelfstandige en sociale volwassenen.

Dank je wel.
Laat ik de moeder even Chantal noemen, dank je wel Chantal voor ons fijne gesprek. Dank je wel Chantal ook namens je kinderen, ze zullen er een stuk gelukkiger van worden. Het mooie is dat jij al het werkt hebt gedaan. Je kwam zelf tot de bovenstaande inzichten en dank je dat ik hierbij mocht zijn.

Ik ben benieuwd hoe jij ruzie tussen je kinderen oplost, deel het onder deze blog of op facebook, zodat andere ouders er ook van kunnen leren.
Wil je ook eens zo’n goed gesprek, bel me dan.