foto - iphone pak kinderlogica bij dood overlijden begrafenis Happy Kids Happy Parents - Conrad

Papa doe jij je Iphone pak aan als we naar de begrafenis gaan? Hoe ga jij om met het overlijden van een geliefde en de dood?

Print Friendly

Het is natuurlijk niet zo dat bij een Happy Parent alles altijd Happy is. Als Happy Parent kom je dezelfde zaken in het leven tegen als andere ouders. Het gaat er veel meer om hoe je hiermee omgaat. Afgelopen week is een tante van Noa overleden. Wat doe je dan?

5 Tips hoe je het beste kunt omgaan met de dood van een ouder, geliefde of familielid.

Tip 1: Betrek je kind bij de dood van de overledene.

Je eerste gedachte zal misschien zijn: ik hou het voor mijn kind verborgen, zeker als het iemand is die verder weg staat. Of je vermijdt het omdat je het zelf lastig vindt om er over te praten met je kind.
Het kan best zijn dat je kind het (nog) niet helemaal begrijpt wat er gebeurd is, wat het betekent maar ze voelen prima aan dat er iets is. Dat ze af en toe iemand spontaan zien of horen huilen dat gesprekken over hun “heen” worden gevoerd of dat gesprekken ineens stoppen als ze binnenkomen.
Afhankelijk van de leeftijd is het dus beter om ze er bij te betrekken op het niveau dat voor je kind begrijpelijk is. Doe je dat niet dan sluit je ze buiten en vraag jij misschien jezelf af waarom je kind de laatste dagen zo anders of zo hieper de piep is.

Tip 2: Gebruik duidelijke taal als het gaat over dood, overleden, begraven en begrafenis naar je kind toe.

Het is belangrijk dat je eerlijk en duidelijk naar je kind bent. Ze kunnen vaak veel meer aan dan dat je denkt. Het mooie is dat als het teveel wordt voor ze dat ze een ingebouwd mechanisme hebben om hiermee om te gaan. Ze gaan rare vragen stellen, zeggen gekke woorden of ga spontaan naar een ander onderwerp over, alles over niets gebeurd is. Ga dan niet door met je verhaal, het is een signaal, pak de draad later weer op.
Ben duidelijk in je taal gebruik. Kinderen hebben een rijke fantasie dus als jij zegt: tante is in een hele diepe en lange slaap. Dan denkt je kind dus dat ze nog wakker wordt. Of oom gaat een mooie, lange reis maken. Dan denkt je kind dus dat hij nog een keer terugkomt. Kinderen pakken vaak zaken letterlijk op, ik noem dat kinderlogica. Wij praten in mooie metaforen maar kinderen tot 8 a 9 jaren hebben hier vaak nog moeite mee.
Vertel hoe het is, dood betekent dat je niet meer wakker wordt, een begrafenis is een moment waar je samen afscheid neemt. Kies de woorden die bij jou en de leeftijd van je kind passen.

Tip 3: Geef je kinderen de keus of ze wel of niet mee willen naar de begrafenis of crematie.

Niets is zo lastig dan achteraf zeggen, ik had er graag bij geweest, waarom? Heel simpel je kunt de tijd niet meer terugdraaien. Zijn je kinderen wel naar de begrafenis of crematie geweest dan is het een mooie manier om afscheid te nemen, om het rouwproces te starten. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is maar het is beter dan later continue het gevoel hebben dat je nooit afscheid hebt kunnen nemen.
Geef je kind dus de keuze of ze mee willen, of ze nog in de kist willen kijken, etc. Als je het goed uitlegt en begeleidt dan is je kind prima in staat om zelf een keuze te maken.

Tip 4: Vertel aan je kinderen hoe het er aan toe gaat tijdens een begrafenis of crematie.

Kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn, wat er gaat komen. Vertel dus hoe de begrafenis verloopt, dat je eerst ergens samenkomt, dat er een rouwstoet is, dat de overleden persoon in een kist ligt, dat er een plechtigheid is, een moment van afscheid en dat ze daarna begraven wordt.
Vooral dat laatste is voor kinderen iets raars. Als het mogelijk is, ga dan al een keer naar de plek toe, leg het daar te plaatsen nog een keer uit. Mocht je kind met allerlei vragen komen, bijv. maar komen er dan geen wormen in de kist. Probeer deze dan gewoon te beantwoorden, nogmaals het is kinderlogica en hun manier om om te gaan met de situatie.

Tip 5: Bereid ze voor op de begrafenis en de crematie.

Als je kind oud genoeg is dan kun je dit samen doen. Dan vraag je aan je kind wat er kan gebeuren en wat een goede oplossing is of wat je kind zou doen. Op deze manier kun je zelf ook meer ontspannen bij de begrafenis aanwezig zijn omdat je al allerlei zaken hebt besproken. Zijn je kinderen nog wat jonger dan kun je zelf zaken aandragen. Dit kunnen hele praktische zaken zijn als, kan ik wel plassen tijdens de begrafenis tot zaken als waarom kan oma niet stoppen met huilen. Vertel aan je kinderen waarom iets is of hoe ze er op zouden kunnen reageren of wat ze kunnen doen.
En ja dan kunnen er nog steeds spontane en onverwachte zaken gebeuren, waar je op dat moment mee om moet gaan. De kans is dat je dit gemakkelijker kunt omdat veel andere zaken al besproken waren.

Met deze 5 tips hoe om te gaan met het overlijden van een geliefde, een ouder of een familielid maak je het voor iedereen fijner.
Je kind begrijpt beter waarom iedereen anders reageert dan normaal, je kind weet wat er gebeurd en verwacht wordt tijdens de begrafenis of plechtigheid.
Ben niet te streng, kinderen hebben nu eenmaal hun eigen manier om met dit soort zaken om te gaan. Onthoudt dat je kinderen het goed bedoelen.

Toen wij spraken over wat ik zou aantrekken, zei mijn vriendin: “doe maar dat mooie donker pak”. Komt mijn dochter er spontaan overheen met “Ja, dat mooie Iphone pak”. Kennelijk heeft ze dat onthouden van de laatste carnaval. Het enige wat wij dan doen is glimlachen en later uitleggen dat we toch voor een ander pak hebben gekozen.

Laat even een reactie achter voor andere ouders, hoe dat jij bent omgegaan bij het verlies van geliefde naar je kinderen toe.